Monday, 11 July 2011

Wereldkampioen Eiwerpen wint ook Open NK in Makkum

Wereldkampioen Eiwerpen wint ook Open NK in Makkum

MAKKUM -- Wereldkampioen Eiwerpen Andries Smink heeft zijn status bevestigd door in Makkum ook Open Nederlands kampioen afstandwerpen te worden. Met zijn partner Chris Kooistra overbrugde hij een afstand van 45,60 meter en dat was voldoende om de internationale concurrentie achter zich te houden. Smink won onlangs in het Engelse Swaton samen met Willem Rienstra de wereldtitel tijdens de World Egg Throwing Championships.

Het Open NK Eiwerpen trok meer dan 150 deelnemers vier disciplines. De meesten zagen het als een serieuze aangelegenheid. Bierteams hadden weliswaar veel lol, maar het was duidelijk dat men zonder training niet erg hoog op de ranglijst zou komen. De uiteindelijke winnende afstand werd als Nederlands record bevestigd door zowel de Nederlandse Eiwerp Federatie (NEWF) als door de World Egg Throwing Federation (WETF). Het Russisch Ei Roulette werd een prooi voor de Engelsman Andrew Dunlop en het afstandwerpen bij de junioren ging naar Philip en Anton Schmuck uit Duitsland. Kooistra behaalde een tweede kampioenschap als aanvoerder van het team, dat de Eistafette won.

Makkum heeft erg positief gereageerd op de nieuwe loot aan de toeristische stam. “Een eerste rondje reacties leverde op, dat iedereen prettig verrast en meer dan lovend over de organisatie en de diversiteit van het evenement was. De horeca langs het Plein en op de Markt was tevreden over de belangstelling en de overlast is tot het minimum beperkt gebleven,” zegt Jetze Genee , de voorzitter van Us Stek. “We zien er zeker een basis in om volgend jaar nóg groter uit te pakken. Want ook de sponsors hebben nu gezien wat de waarde van zo’n evenement is.” Een ruwe schatting was, dat er meer dan duizend mensen gedurende de dag langs de kant stonden.

Het Open NK Eiwerpen werd georganiseerd door de vereniging Us Stek en de Stichting Open NK Eiwerpen onder auspiciën van de NEWF en de WETF. De vertegenwoordiging van de WETF was dermate onder de indruk van de opzet, dat secretaris Jacques Hoogenboom voor zijn inspanningen werd benoemd tot honorary member of the Legion, een hoge onderscheiding van de WETF. Nederland is het eerste officiële lid van de WETF. Engeland heeft inmiddels een aanvraag tot toetreding gedaan en nog dit jaar zullen naar alle waarschijnlijkheid ook de bonden in Peru, India, de Filippijnen, Japan en Egypte toetreden. Vanuit Nederland zullen de Europese activiteiten worden gecoördineerd.

De uitslagen:

Afstandwerpen senioren

1. Chris Kooistra en Andries Smink [Makkum] met 45,60 meter

2. Bram Elzinga en Hidde Elzinga [Makkum] met 40,10 meter

3. Romine jansen en Geeske Poortstra [Makkum] met 29,90 meter

Afstandwerpen jeugdklasse

1. Anton Schmuck en Philip Smuck [Duitsland] met 25 meter

2. Sanne Idsinga en Guus van Gulik [Makkum] met 22 meter

3. Tom Algra en Arjan Dolman [Makkum] met 21 meter

Russisch Ei roulette

1. Andrew Dunlop [Engeland]

2. Willem Hilt [Makkum]

3. Lando Lemstra [Makkum]

4. Esmie Pannekoek [Eindhoven]

Eistafette

1 Team Usstek olv Chris Kooistra met 5 hele eieren

2 Team Zwolle olv Mark de Jonge met 4 eieren in 40 seconden.

3 Team Zwolle olv Roy Pauw met 4 eieren in 44 seconden

Trebuchet

Teams van het Marne College uit Bolsward voerden een onderlinge strijd uit.


No comments:

Post a Comment